niedziela, 23 lipca 2017

Futbalová Európa a utečenci: fanúšikovia je vítajú, kluby venujú milióny

Vlani na začiatku roka sedemnásťročný Ousmane Manneh opustil rodnú Gambii a vydal sa na vlastnú päsť do Nemecka. Sen o lepšom živote začal v utečeneckom tábore v Brémach, začal hrať za malý miestny klub a po roku podpísal zmluvu s bundesligovým Werderom. Na konci júla už nastrieľal za A-tím štyri góly v prípravnom zápase.

"Toto som si vždy prial. Kvôli tomu každý deň tvrdo pracujem, "hovoril nadšene nemeckým reportérom, ktoré jeho rozprávkový príbeh hneď zaujal. "Keď dostanem šancu, skočím po nej."

Manneh patrí k utečencom, ktorým sa v Európe podarilo nájsť šťastie. Na prvý ligový štart síce zatiaľ čaká, napriek tomu je takmer zázrak, že sa bez profesionálnej prípravy tak rýchlo dotiahol na najvyš� �iu úroveň.Keď nepoľaví, treba môže byť hviezdou.

Možno aj jeho príbeh inšpiroval kluby po celej Európe, aby k migračné kríze zaujali stanovisko. "Chceme podporiť mužov, ženy a deti, ktorí museli opustiť svoje domovy, aby utiekli pred vojnou a smrťou," stojí vo vyhlásení, ktoré v sobotu vydal Real Madrid.

Španielsky gigant v ňom oznámil, že na pomoc sýrskym imigrantom, ktoré má krajina prijať, venuje milión eur. Finančne prispeli tiež Celtic Glasgow alebo Bayern Mníchov, rad anglických klubov prostredníctvom nadácií pomáha utečencom dlhodobo.

Najaktívnejší sú nemeckej kluby. Bayern okrem iného chystá aj kemp pre deti z utečeneckých táborov, o nadchádzajúcom víkende budú niektoré z nich sprevádzať hráča na trávnik pred zápasom proti Augsburgu.Mainz alebo Dortmund zase venovali skupinám imigrantov stovky lístkov na svoje zápasy.

Bokom nezostávajú ani hráči. Napríklad Cristiano Ronaldo, posledný víťaz Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu sveta, napísal počas reprezentačného zrazu na Twitter: "Nikto z národného tímu nie je ľahostajný k utečenecké kríze. Všetky naše myšlienky mieria k týmto ľuďom. "

Utečencov podporila aj časť anglických a nemeckých fanúšikov. Na zápasy so sebou priniesli transparenty s nápismi Refugees Welcome, ktorými dali najavo, že prijímanie imigrantov vítajú.

Nie všade však fanúšikovia utečencov prijímajú s nadšením.Maďarsko, ktoré je ich prílivom zo všetkých stredoeurópskych krajín zasiahnuté najviac, muselo riešiť problém, ktorý vyvolali v piatok popoludní hooligans na budapeštianskom železničnom nádraží Keleti.

Podľa agentúrnych správ fanúšikovia, ktorí mierili na reprezentačný zápas proti Rumunsku v kvalifikácii o Euro, niekoľko imigrantov napadli a zranili, do ich tábora tiež nahádzali dymovnice a peta rdy. Zjednať poriadok musela až polícia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz